2011. május 29., vasárnap

Ace Ventura 2. - Mikor a természet hív

Hollywoodban mindenki tudja Jim Carreyről, hogy sohasem vállal második részeket - ezért aztán gyakorlatilag az összes filmjének sequel-jai teljes minőségbeli visszaeséshez vezettek. Ace Ventura 2. - Hív a természet volt az egyetlen kivétel, és alighanem ez a legéletszeretőbb figura is, aki Carreyt valaha is eljátszott.

Amit a kritikusok leginkább kifogásoltak a filmen, hogy a főszereplőn és majomsegédjén kívül semmi nem köti a filmet az előzményhez. Melissa vagy a rendőrismerősök nem léteznek itt, de maradandót nem is nyújtottak az előző filmben: a főszereplő nélkül nem tudtak volna mit kezdeni a sztorival. Tipikusan az az eset, mikor a hangsúly nem a kontinuitáson van, hanem hogy a címszereplő köré szőtt univerzum friss poénkészlettel tudjon kikapcsolódást nyújtani a nézőknek.

A kiégett, csalódott detektív alakját jobban nem is lehetne kifigurázni, mint mikor látjuk Venturát a buddhista templomban. Ace mentora kedves öreg, aki - a többi szerzetessel szemben - anélkül is megnevetteti az embert, hogy szó szerint kivetkőzne magából.
A film humora változatlan kreativitással tudja váltogatni a különböző fajta poénokat: a templomi karika, a wachutu-párbaj, a strucc járműként használata, a fenék és a Tarzan-hang kombinálása etc. Ventura nemcsak rajong az állatokért, de nyilvánosan kiáll azok jogaiért: az előző részben Aguado-t az általa megölt csótány elé kényszerítette, hogy bocsánatot kérjen a rovarhullától. Ennek a párja, mikor a követési banketten képes egy embert bőrként a vállára venni és mutogatni. Szemléltető példa környezetvédelmi felhívásnak.


A helyzetkomikumok némelyike nagyon gügyének érződött: Ace túljátssza mikor dárdák állnak a lábába, a rinocérosz-robot felforrósodása pedig még Ace Ventura standardjai közt is értelmetlen volt. Kitől, honnan és milyen pénzből kerítette elő ezt az álcázott szerkezetet? Humoros mozzanat dettó, de annak tükrében, hogy a denevérürülék bizonyul a rejtély kulcsának, ez már visszataszító.

A nyomozás menete eléggé ráérősen van végigvezetve, részben talán mert nagy kiterjedésű vadoni tájon szóródik el az ember figyelme. Sokkalta nehezebb egy apró árulkodó jelet megtalálni, mint mondjuk Hópihe medencéjénél.
És a mellékszereplők se sokkal érdekesebbek, mint a prequel-nál Emilio, Dan Marino vagy Melissa. A jámbor Fulton Greenwall az egyetlen, aki Ace mellett még élesen megkülönböztethető mint karakter. A többiek viszont határozottan mereven alakítanak, mégha alulírt szerepekkel is kell dolgozniuk. Ha több sokrétű egyéniség dolgozik össze egy múviban, akkor a komikum is jobban tud érvényesülni. A film lezárása, mikor Ace-t üldözőbe veszik.

Teljesen megértem Jim Carrey álláspontját, hogy önutánzásnak érzi egyazon karaktert 2 produkcióban alakítani. Minden szerepében valami újat, a kihívást keresi, és idővel túl is lépett a vígjáték kategórián. Az Álomgyár rendezőinek talán 10%-a tudja helyesen felméri, milyen tényezők vittek sikerre egy alapfilmet, és készítenek szinttartó következő részt.

Nincsenek megjegyzések: